top of page
küldetésünk:
"Erőt adunk gyógyulásodhoz!"

Az Összehangolva- Gyógyít a képzeleted! Alapítvány pszichoonkológiai segítséget és támogató közösséget nyújt daganatos betegek és hozzátartozóik számára.

 

A daganatos betegség villámcsapásként változtatja meg az életet. Daganatos betegként gyakran előfordul, hogy kiszolgáltatottnak, eszköztelennek érezzük magunkat. Alapítónk, Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter és pszichoonkológus dolgozta ki  az Összehangolva – a benned rejlő gyógyító erő® módszert. A módszerre alapozva, pszichoonkológiai csoportfoglalkozásainkon, online és személyes programjainkon keresztül segítünk daganatos betegeknek, hogy  felfedezzék és megerősítsék magukban  azt a belső erőt, mely segítségével a megbomlott szervezeti egyensúly újra helyreállítható.

 

A rák ma már nem egyenlő a halállal. Az utóbbi évtizedek számos kedvező változást hoztak az onkológiai betegek kezelésében. Sokkal több eszköz áll rendelkezésre a test gyógyítására (pl. biológiai, célzott és immunterápiák), és ezzel párhuzamosan a pszichés megküzdést segítő lehetőségek tárháza is gyarapodott.

_edited_edited.jpg

Mit adnak a programjaink a résztvevőknek?

 • pszichoonkológiai támogatást a gyógyuláshoz

 • eszközt önmagukhoz, hogy a betegség elszenvedőjéből aktív, önmagukért tenni tudó emberré váljanak; 

 • segítséget a betegségtudattal való megküzdésben;

 • segítséget a lelkierő megtartásához, az életminőség megőrzéséhez a kezelések alatt;

 • lehetőséget a Simonton-féle gyógyító kép megismerésére;

 • egyéb eszközöket, a mindennapokba könnyen beépíthető, egyszerűen megtanulható technikákat, hogy testi - lelki egyensúlyukat helyreállíthassák és megőrizhessék ( relaxációs, imaginációs és meditációs technikák);

 • lehetőséget, hogy saját lelki szükségleteiket felismerjék és életüket valódi igényeikhez szabhassák, legyenek képesek tenni önmagunkért;

 • segítséget a betegséggel járó szorongás hátterében húzódó gondolkodási csapdák felderítéséhez;

 • segítséget, hogy szervezetük védelmi rendszerével összehangolódjanak;

 • útmutatót, szemléletmódot, hogy életmódot válthassanak;

 • eszköztárat a környezettel való kommunikációban (beleértve az orvos / beteg kommunikáció nehézségeit)

Mit ad a közösség?
A csoportfoglalkozásokon résztvevők: frissen diagnosztizáltak, úton lévők, tünetmentesek és gyógyultak a sorstársi közösség erejével ajándékozzák meg egymást, mely  folyamatosan energiát ad a betegséggel való megküzdésben. A személyes gyógyulási történetek mindig inspirálják a frissen diagnosztizált betegeket. Az érintettek hosszú távon is részesei lesznek egy elfogadó, megtartó közösségnek, ahol a sorstársak összefogás-hálójának erejére is támaszkodhatnak.

Történetünk

Néhány beszélgetéssel kezdődött minden 2019 nyarán, és hamarosan azon kaptuk magunkat, hogy már be is adtuk az Összehangolva – Gyógyít a képzeleted Alapítvány alapító okiratát. Összeállt a honlapunk is, s miközben betört a Covid első hulláma, mi már javában szerveztük az online foglalkozásokat daganatos betegek megsegítésére. 

Szinte a számmisztikába illik (pedig teljes véletlen volt) az első alapítványi egyeztetésünk időpontja egy újlipótvárosi kávézóban 2019-ben, 11 hó 11-én 11 órakor, és a következő 12hó 12-i 12 órás találkozónk, mikor a megalakulás hivatalos papírjait aláírtuk. Bár a véletlenekben csak néha hiszünk. Amit teszünk, azt mindig hosszú megálmodás és gondos tervezés előzi meg.

Zsuzsa2_szűk.jpg
eredeti3 feketefeher.JPG

Szakmai vezetőnk Dr. Prezenszki Zsuzsanna több mint 20 éve foglalkozik daganatos betegekkel, s nagyjából ugyanilyen régen álmodott arról, hogy legyen egy saját csapata, akikkel közösen tehet a daganatos betegek gyógyulásáért.

 

Ilyen csapattagra lelt Virághné Puskás Katalinban (alapítványunk elnöke, eredeti szakmája szerint programozó matematikus), aki a daganatos betegség kétszeres túlélőjeként a saját példáján tapasztalta meg, hogy a pszichológiai segítség kiemelkedően fontos a kezelések és műtétek során. Miután legyűrte saját betegségét, úgy érezte, itt az ideje, hogy ő segítsen másoknak, s ez épp egybecsengett Zsuzsa elképzeléseivel. Harmadikként társult hozzájuk Bárd Noémi, aki kommunikációs tudásával, a honlap és közösségi média felületeink megálmodásával és üzemeltetésével azt segíti, hogy minél több beteghez jusson el a hírünk.

így dolgozunk ma

Először a Covid kényszerített minket az online térbe, de kiderült, hogy ez nagy lehetőség. Sorra megtaláltak minket azok a betegek, akik nem tudnának Budapesten részt venni egy programon, mert vidékiek vagy mert aktuális egészségi állapotuk, erőnlétük ezt nem engedi. Egyre több külföldön élő magyar is megkeres minket.


Mára a betegvisszajelzések egyértelműen mutatják, hogy az online csoportoknál megteremthető ugyanaz a mélység és megtartó erő, mint a személyes programjainknál. Több száz online foglalkozást tartottunk az elmúlt 2 évben, s közben személyes csoportokat és többnapos programokat is tartottunk, amikor ezt a járványhelyzet engedte. 


A legszebb pillanatok számunkra, amikor egy foglalkozásunkon egy újabb beteg újságolja el boldogan a negatív leletét a sorstársaknak. Amikor egy újabb ember érzi úgy, ő annyi segítséget kapott az alapítványunk programjain a gyógyulásához, hogy ezentúl ő akarja elmondani másoknak: ne félj, van kiút.

Várunk mindenkit, aki elképzeléseinkkel egyetértve támogatóként csatlakozik munkánkhoz, vagy  jövőbeli rendezvényeinken és programjainkon kíván részt  venni -  közös céljainkért: Összehangolva!

Az alapítvány által képviselt módszerekről ide kattintva olvashatsz:

Simonton módszer és Összehangolva módszer

Ide kattintva pedig megtalálod legújabb programjaink részleteit, melyekre regisztrálhatsz is:

bottom of page