top of page

Indul az ingyenes segítségnyújtás!

Még mindig ízlelgetem magamban az érzést: alapítványunk lett a Richter Anna díj 2022-es közönségszavazásának győztese. Újra felidézem gondolatban a díjátadó színhelyét, a váratlan napsütés ajándékát, a tulipánfa rózsaszínjét… és a pillanatot, ahogy a dobogón állunk, meghatottan. Kezünkben a díjat jelképező hatalmas tábla, amit öten alig tudunk tartani. A szánk fülig ér, ahogy egymásra nézünk: „Tényleg sikerült!”


Szavakkal alig kifejezhető a hála, amit érzek, hogy idáig eljutottam.


Több mint 20 éve annak, hogy először találkoztam a daganatos betegség komplex ellátásának az elméletével. Egy olyan személyre szabott, mégis átfogó szemlélettel, amiben nem csak a test, de a lélek is megfelelő figyelmet kap.


Ahol nem csak a test betegségét, kezeljük, hanem az egész embert, érzéseivel, örömeivel, bánataival, félelmeivel, reményeivel együtt.

Bevonva az ellátásba a családját, a szeretteit is, sőt, azokat a segítőket - az orvosokat és nővéreket, szociális munkásokat, gyógytornászokat, dietetikusokat - akik az áldozatos és nehéz munkában, amit a daganatos betegség jelent, őszinte odaadással vesznek részt.


Az elmúlt 20 év jelentős változásokat, komoly fejlődés hozott. Egyre nagyobb teret kap a fenti szemlélet, hogy ne csak a fizikai elváltozásokat kezeljük, de a lelki történésekre is figyeljünk oda. Egyre több az az onkológiai - és egyéb komoly testi betegséget kezelő – centrum, ahol kezd megszokottá válni a pszichológus jelenléte. Ez azért még mindig jócskán elmarad attól, amire igazán szükség lenne - szóval van még mit tennünk. Tesszük is: Alapítványunk közel három éve alatt már rengeteg Zoom csoportot tartottunk, és amikor a járvány lehetősége tette, személyesen is találkoztunk erőforrás táborokban, erőforrás napokon.

Most a Richter Anna Díjnak köszönhetően arra nyílik lehetőség, hogy a „Merj segítséget kérni!” projektünk keretében megvalósuló programokon a résztvevők ingyenes vegyenek részt.

Mindannyian tudjuk, hogy ez nagyon nagy segítség akkor, amikor tartósan kiesik egy kereső a családból, amikor a betegség miatt sok az anyagi teher.


Emellett a Richter Anna Díj nemes támogatásával készülő kisfilmünkkel szeretnénk egy tágabb, társadalmi szinten is bemutatni a segítséget, amit a daganatos betegek kaphatnak. Szeretnénk sok tabut ledönteni a betegség körüli félelemről, vagy arról a sokszor téves mítoszról, ami a pszichológiai támogatást körüllengi. S legfőképp azt akarjuk megmutatni, hogy a daganatos betegség máig nehéz útján milyen sokat jelent egy megfelelő szakmai vezetéssel felépített program, és a közösség, az együtt gyógyuló csapat ereje.

Megtisztelő, hogy a díjat Polgár Judittól vehettem át. Ha valaki, akkor ő igazán nagymestere nem csak a sakknak, de a tabudöntésnek is.

A világ legsikeresebb sakkozó nője, kétszeres olimpiai bajnok, egy sor kimagasló cím birtokosan. A szinte felsorolhatatlanul gazdag eredményei között azonba van egy, ami engem különösen megfogott. Judit 12 évesen – gyakorlatilag kislányként – került a felnőtt női sakk világranglista élére, és ezt a helyet 26 éves koráig, 14 éven át megőrizte. Arra, hogy hány olyan dolgot vihetünk sikerre, ami egyébként „elvileg” lehetetlen, az ő személye mindannyinknak – érintetteknek, segítőknek – örök példa!


Sokaknak tartozom köszönettel.

Első helyen talán a Richter Gedeon NyRT.-nek, aki megálmodta ezt a támogatási formát, és nem csak anyagi forrást, de rengeteg szervezést, jó szándékot, emberi energiát, áldoz jó ügyek felkarolására.

Köszönöm a csapatomnak, alapítványunk létrehozóinak és működtetőinek. Kuratóriumunk elnökének, a mindig fáradhatatlan, mindig új ötlettel teli Virághné Puskás Katinak.

Bárd Noéminek, aki arculatunk felelőse, akinek a csodaszép honlapot és a mindig igényes megjelenésünket köszönhetjük.

A Richer Anna Díj csapat tagjaként, a „minden jó emberi ügy” iránt elkötelezett újságírónak, L. Horváth Katának, és a mély érzésű, tiszta szellemű és érzőszívű dokumentum filmes rendező, operatőr Tóth Artinnak.

Köszönöm a mindig tettrekész, lelkes segítséget a közönség szavazást segítő, nagyrészt érintettekről álló „Jótündérek” csapatának – akik közül már sokakról azt mondhatjuk, gyógyult.


Végül - de talán legfontosabbként - hálás és meleg szívvel köszönöm ezt a díjat mindazoknak, akik ránk adták a szavazatukat, ezzel nem csak a támogatásukat, de a bizalmukat, megbecsülésüket is.

Amikor még a verseny lezárása előtt egy interjúban kérdeztek, azt mondtam, már most nyertesek vagyunk, hiszen az üzentetünk: „Merj segítséget kérni!” az online média szárnyán rengeteg helyre eljutott.

De nem csak ezért: annyi kedves visszajelzést kaptunk, annyi bátorító szó érkezett, annyi régi ismeretség újult fel, és annyi új barátság született a kampány során, hogy joggal éreztem magam már akkor nyertesnek.

Azt hiszem minden eddig elmondott eredményen és örömön túl a legnagyobbat ezzel a közösséggel nyertük - és nyerünk.

Azt gondolom, azt idei díjátadón kifejezetten nehéz dolga volt a zsűrinek. A beérkező projektek mind nagyon fontos területeket öleltek fel. Most már el merem árulni, hogy én titokban mindenkire szavaztam. A kisgyerek anyukákat segítő, vagy az újrahasznosítást támogató gyógyszerészek, a riadt, „kezdő” szülőket viccesen, hitelesen megszólító hang, az elbűvölő terápiás kutyák, aki a apró emberek fejlődésé segítik, vagy a COVID szorításában nyújtott praktikus kapaszkodó, mind főhajtást érdemlő vállalások.

A Richter Anna díj közönségszavazásának van még egy számomra nagyon fontos üzenete. Sok szempontból nagyon nehéz ma a világ közülöttünk. De hiszem, hogy a Richter Anna Díj, és ez a közönségszavazás is arra volt példa, hogy él, és erős a szolidaritás a világunkban. Ha sok jó ember jó célért összejön, abból érték születik. Hiszem, hogy a szavazás és a díjátadó példa volt az emberi együttérzésre. Arra az együttérzésre ami minden ordas széthúzáson túl gyógyírt hoz a világunkba.


A díj keretében megvalósuló online programjainkra már regisztrálni is lehet, ide kattintva.


Dr. Prezenszki Zsuzsanna, pszichiáter, a Merj segítséget kérni! projekt szakmai vezetője.


622 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page