top of page

Napfény, víz, levegő... és egy csapat ragyogó ember

2019 szeptember 20-22 Zamárdi, Erőforrás Tábor

Túlzás nélkül írhatom, közel két évtizede készültem erre a pillanatra: egy olyan Erőforrás Tábor megvalósítására, mely mindazt ötvözi, amit az elmúlt közel 20 évben megtanultam, összegyűjtöttem. S most erről írhatom életem első blogbejegyzését. Még mindig nem tudok betelni az örömmel, újra és újra végigpörgetem a tábor képeit a képernyőmön is, meg gondolatban is, felidézem a csoport pillanatait, ízeit, fényeit, hangulatát.


A jelentkezők lelkesedése a várakozásomat jóval felülmúló öröm volt. (#erőforrástábor) Ez a lendület repített engem is az első e-mail váltástól kezdve, majd az úton Zamárdiba, aztán a sok nevetéssel, sok megérintődéssel teli programokon át a tábor záró ígéretig: jövünk újra!

Valóban hosszú évek óta ért bennem a vágy, hogy mindazt, ami tudásként, tapasztalatként összegyűlt bennem, egy komplex programmá gyúrjam össze. A Simonton csoportokkal kezdődött minden, amit eleinte a "Rák ellen..." Alapítványnál, később a Tűzmadár házban tartottam. (#simontonmódszer) 2012 óta a Nyírő-OPAI Pszichoonkológiai Ambulanciáján zajlanak vezetésemmel a Gyógyító Képzelet csoportok, sokféle programmal kiegészülve. A hatékony és méltó kommunikációért zajlanak a "Jól neveld a sárkányod" csoportok (#jolneveldasárkányod). A havi klubtalálkozók a tudás és a közösség megtartását szolgálják. A klubok előtt zenehallgatást vezet nekünk Miklós, akinek felépülésében és tartós jóllétében - mint sokszor elmondta már nekünk - a rendszeresen végzett gyógyító imaginációs technika mellett nagy szerepe volt és van a muzsikának. Újra és újra vendégünk Csóka Judit pszichológus, meseterapeuta - senki olyan ízesen nem tud mesélni, mint ő. Béres Zsuzsi kolléganőm is rendszeresen eljön hozzánk Norvégiából és légzés jógával segít. Visszatérően végzünk Do In tornát a kertben, Szabó Kriszta pedig Zumba Gold órákat tart, amivel szintén a betegségből való felépülést segítjük. S mindezt azért érdemes most összegezni, mert ez a sokféle tudás kovácsolódik most egy módszerré, ami szolgál minden gyógyulni vágyót. S ez a sokféle tudás jelent meg a Zamárdi Erőforrás Táborban, az általam kidolgozott komplex módszer terjesztésének nyitányaként, ha úgy tetszik.



Persze ebből semmi nem lett volna, ha nincs két nagyszerű segítőm a szervezésben - Kati és Noémi - akik nem csak profizmusukat, de számomra megható támogatásukat és lelkesedésüket is hozzátették. Tele voltunk kérdésekkel és izgalommal az indulásnál, ami nem csökkent, mikor a 20 meghirdetett férőhelyre az első napon jelentkezett 22 (!) ember… Csóka Judit (#csokajudit) nyitotta a programot, mondókázva-énekelve a vezetésével felfedeztük újra gyermek- önmagunkat, így hallgattuk a mesét a gazdag fiúról és a szegény leányról, aminek a végén, ahogyan kell, mindenki megkapta azt, ami jár. Másnap reggel 7.30-kor - nem tévedés - teljes létszámban gyülekeztünk a parton a reggeli nyújtózásra, utána hasonlóan magas létszámban a büfében a reggeli kávéra. Itt említem, hogy nagyon kedves volt a személyzet, és finom a kávé! A NAVOSZ Zamárdi üdülőjében Brigi vezetésével olyan környezetet biztosítottak a tábornak, hogy teljes összhang alakulhatott ki a környezet és a tábor belső tartalma között. A tornáról még annyit, hogy a Pink Ribbon (#pinkribbon) eddig számomra egy név volt, egy a sok gyógytornász ajánlotta módszerek közül. Ahogy azonban Icus mutatta nekünk, érthető és egyszerű magyarázatokkal kísérve, engem arról győzött meg, hogy ez tényleg egy olyan dolog, ami emlőműtét után (is) nagyon hasznos.


Szombaton aztán volt "elmélet" bőven - voltak, akiknek talán egy kicsit sok is - a "van"-ról. Jelenről és pillanatról, felszínről és tartalmakról, kérdésekről és válaszokról... A beszélgetéseink messzire vittek és kiderült, a rejtőzködő Tiborban milyen filozofikus lélek lakik. A sok gondolat aztán feloldódott abban a szép és gazdag légző jóga gyakorlatsorban, amit Béres Zsuzsi (#DrBéresZsuzsanna) vezetésével végeztünk. A szombati nap csúcsa a közös esti filmnézés, és az azt követő beszélgetés volt. Hogy Pó, a sárkányharcossá lett Kung-Fu Panda kapcsán hogyan jutottunk az orvosokkal való kommunikációig, azt senki nem tudja, de a végére egy értékes, tartalmas és mélyen megmozgató beszélgetés kerekedet ki belőle.

Vasárnap 7.30-kor (! én a lelkes részvétel abszolút bizonyítékának veszem :) ) ismét ott volt mindenki a parton, újra nyújtóztunk, lélegeztük, Csabától egy gyönyörű Nap- meditációt tanultunk. Délelőtt erőforrás gyűjtő és osztó kört tartottunk, majd a napot - és a tábort - Szabó Krisztával (#SzabóKriszta #ZumBalaton), és egy klassz Zumbával zártuk a napfényes, kora őszi Balaton partján.


Ragyogó hétvége, ragyogó idő, ragyogó társaság volt...a búcsúzáskor a szemekben visszacsillant a találkozások, a kialakuló és felújuló barátságok öröme, az együtt töltött idő hol megható, hol vidám pillanatai. Úgy éreztem, bízhatok benne, hogy a résztvevők tapasztalatokkal feltöltődve, újfajta tudásokkal felvértezve, és élményekkel telve térnek haza.



206 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page