top of page

"Napi 1 alma, az orvost távol tartja"

Valóban ekkora ereje lenne egy ilyen egészen jelentéktelennek tűnő, hétköznapi gyümölcsnek? Ha megkérdezünk embereket, hogy mi a kedvenc gyümölcsük, egzotikusabbnál egzotikusabb nevek sorjáznak. Pedig az almában tényleg olyan hatékonyság, erő, varázslat rejlik, amit nem is gondolnánk… Következzék hát

5+1 érv a rendszeres almafogyasztás mellett!

1. Magas a flavonoid tartama

A flavonoidok az antioxidánsok közé tartoznak. A szerepük az, hogy befogják és semlegesítsék azokat a #szabadgyököknek nevezett molekulákat, amik a sejteket károsítják. A flavonoidok vizsgálatát a 30-as években még Szentgyörgyi Albert munkacsoportja kezdte. A kutatások mára már alaposan feltérképezték a #flavonoidok hatását, tudjuk hányféle, az egészséget támogató hatásuk van. Vírus és baktérium ellenesek, erősítik az immunrendszert, tisztítják az ereket, védik a májat. Jótékonyak az asztmára, csökkentik a gyulladást. Az #antioxidáns hatáson keresztül szerepük van a rák megelőzésében.


A falvonoidok döntően az #alma héjában vannak, így a legtöbb ajánlás szerint meghámozás nélkül, héjastól érdemes fogyasztani, természetesen egy alapos mosás után.


2. Segíti az emésztést

Ez a magas rosttartalomnak köszönhető. A székrekedés és a hasmenés orvoslásában is kedvező, mert a rost tartalom jelentős részét adó pektin szabályozza az emésztési és felszívódási folyamatokat. Az alma savtartalma ugyancsak jótékonyan hat az emésztésre. Mivel megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, a vastagbél daganat megelőzésében is hatékony.

Érdekesség, hogy a népi gyógyászat szerint az alma szárított héjából főzött tea is jótékony az emésztésre.

3. Vitaminok, ásványi anyagok

Bár tartalmaz C-vitamint, ez csak ezredrésze annak, mint ami azonos mennyiségű csipkebogyóban van, de a források kiemelik bőséges A- és B-komplex vitamin tartalmát. Tele van ásványi anyagokkal: kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén. Ezek mind-mind a szervezet sejtek szintjén összehangolt, ideális működéséhez szükségesek.


4. Számos betegség megelőzésében bizonyított a szerepe, első helyen a rák

Egyesek az alma legfontosabb egészségvédő hatásának a daganatos betegségek ellen védő erejét tartják.

Ez nagyrészt a már korábban írt antioxidáns tartalomnak köszönhető. Ahogy írtuk, ez az, ami semlegesíti a sejteket erő károsító hatást. A rákos sejtek elleni védelmet szolgálja az immunrendszert erősítő, és a gyulladásos reakciót csökkentő hatása. Vitamin- és nyomelem tartalma ugyancsak fontos, ezek közül külön említést érdemel a szelént, mert egy '80-as években végzett kiterjedt vizsgálatban azt találták, hogy a szelén szintje nőknél emlőrákban, férfiaknál prosztata rákban, és mindkét nemnél vastagbél rákban alacsonyabb volt, mint az átlag érték.


5. Egyéb betegségekre való kedvező hatás

Igazoltan jótékony hatású a cukorbetegségben, rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét. Gyerekeknél az almalé asztma elleni hatását igazolták. Szerepe van az Alzheimer demencia, a Parkinson kór és a szürkehályog megelőzésében.


Hosszú évek óta magam is megeszem a javasolt napi egy almát, már csak azért is, mert tényleg a legkönnyebben elérhető természetes tápanyag-és vitaminforrás. Ezek az adatok így csokorba szedve azonban engem is lenyűgöztek.


Mindezek mellett elárulom, mi számomra a +1 érv, ami legalább annyira fontos: egyszerűen finom!


120 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page