Miért és mikor van szükség pszichológusra?

Mi az a pszichoonkolgóia, és kell- e mindenkinek pszichológus, aki daganatos beteg?

Mi az a pszichoonkolgóia, és kell- e mindenkinek pszichológus, aki daganatos beteg?

Ez az elsőre nagyon bonyolultnak hangzó szó: pszichoonkológia, a lélektan egyik talán legújabb ága. A kifejezés egyből érthetőbbé válik, ha magát a szót elemeire szedjük - így feltárul a jelentése, és könnyen érthető lesz, hogy mit takar ez a fogalom. „Pszicho” és onkológia – vagyis ez a terület a pszichológiának az az ága, ami a daganatos betegség körüli lelki jelenségekkel foglalkozik. A pszichoonkológia az a tudományterület tehát, ami a daganatos betegségben szenvedők és hozzátartozóik pszichés jellemzőit követi és vizsgálja, azzal a céllal, hogy minél hatékonyabb eszközöket adjon a betegség elleni harcan mind az érintettek, mind a gyógyító csapat – orvosok, nővérek, egyéb segítők – kezébe.
A pszichoonkológiára nem csak az igaz, hogy új, hanem az is, hogy a fokozatosan szaporodó tapasztaltok, az új kutatási eredmények mentén folyamatosan alakul, formálódik –ezért sok kérdés tisztázatlan még. Ezek között a kérdések között talán a leghangsúlyosabb - ami szakmai és laikus körökben egyaránt nagy erejű reakciókat vált ki -, hogy hogyan függ össze a test és a lélek működése. Pontos válaszra vár még, hogy érzelmeink, a minket érő külső és belső hatások, és mindaz, ahogy ezekre a hatásokra reagálunk, befolyásolják- e a daganatos betegség megjelenését és lefolyását. Hatással vannak- e a psziché egyéni jellemzői hatással a sikeres megküzdésre, és ha igen, ezek a jellemzők hogy írhatók le olyan szabályokkal, ami kapcsán a teljesebb gyógyulási esély lehetősége általánossá tehető.
Akármilyen éles is a vita a lelki tényezők által betöltött szerepről, az megkérdőjelezhetetlen, hogy a daganatos betegség, a „rák” sokkal nagyobb érzelmi erővel hat mindenkire, mint bármilyen más, komoly betegség.
A közvélemény számára a „rák” máig egyenlő a halállal. Nagyon sok olyan betegséget ismerünk, ami veszélyes, életet fenyegető állapot. A szívinfarktus, a cukorbetegség, a kezeletlen magasvérnyomás ugyanúgy halálos kimenetelű zavar. A „rákhoz” azonban mégis kötünk valami olyat, amit semmilyen egyéb betegségi állapothoz sem. Ha valakiről kiderül, hogy rákos, egészen máshogy reagálunk rá, mint ha azt halljuk, hogy cukorbeteg, vagy szívproblémái vannak.

Amikor ez a három betűs szó elhangzik, szinte uralhatatlan rémületet vált ki mindenkiből – így van ezzel maga az érintette is. A világunkban a rákról elő kép mindannyiunkat befolyásol. Amikor valaki a daganatos betegség diagnózisával szembesül, szinte elkerülhetetlen, hogy ne a korai és szenvedéssel teli vég lehetőgégére asszociáljon azonnal.
...és daganatos betegség valóban egy nagyon nehéz állapot. Maga a betegség is, de a gyógymódja is. A rák intenzív, drasztikus, és bizony sok kínnal járó kezelést igényel. Nagyon nagy erő kell ahhoz, hogy valaki elfogadja és elviselje azt a terápiát, amivel ma a hagyományos onkológia rendelkezik. Az is nagyon nehézzé teszi a kezelést, hogy nincsenek még meg azok az eszközök, amikkel ez a kór biztosan, véglegesen és egyérteműen gyógyítható. Így ez a betegség még akkor is fenntart egy erős félelmet, egy szinte folyamatos bizonytalanságot, ha tudjuk, hogy a daganatos betegségek kezelésében az utóbbi évtizedekben óriási előrelépés történt.
A rák diagnózisa sokként csap le az érintettre és környezetére. Az ember hirtelen egy olyan helyzettel találja magát szembe, ami az életet fenegeti, egy szenvedéssel teli, méltatlan, korai véget vetíti előre. Ez a sokk egy pszichológiai krízis állapotba torkollhat - ahonnan egyedül nincs kivezető út.
A kiútkeresésben hatalmas szerepe van a környezetnek – ha erre a környezet egyáltalán alkalmas, hiszen az érintett társ, szülő, gyerek a diagnózissal maga is hasonló sokk helyzetbe kerül. Mégis, sok esetben a környezet támogatásával, a család, barátok szeretetével, összekapaszkodásával ez az első krízis néhány nap, néhány hét alatt feloldódik.
A támogató, megtartó családtagok, barátok mellett két dolog van, aminek óriási szerepe van abban, hogy a kezdeti érzelmi felkavarodottság elcsitul, és a „beteg” eljut oda, hogy képes szembenézni a kezelés kihívásaival, képes lesz a lelkierejét, pszichés kapacitását mozgósítani a gyógyulás érdekében.
Bizonyára nem meglepő, ha azt írom, hogy a krízis oldódásának egyik legmeghatározóbb tényezője az orvos. Lehet onkológus, sebész, radiológus…bárki, aki - akár néhány - értelmes szóban segít. Értelmeset írtam, nem biztatót – szándékosan. Amire igazán szükség van, az nem az üres vigasztalás. Ilyenkor az segít, ha a betegséggel érintett ember azt érzi, hogy partnerként tekintenek rá. Ha nem csak egy „egészségügyi tétel” az aznapi kezelési sorban. Ha tudja, hogy nem csak arra figyelnek, hogy mi zajlik a testében, de számba veszik érzelmi állapotát is.

A másik meghatározó tényező a kezdeti sokk utáni érzelmi vissza – vagy talán pontosabb lenne azt írni - újrarendeződésben, a „gyógyult beteg”. Idézőjelet használok, mikor leírom, mert ez a fogalom magyarul irtó szerencsétlenül hangzik. Egyelőre nem tudok rá jobbat. Azt az embert értem alatta, aki daganatos betegséggel küzdött, de a szervezete évek óta testi és lelki egyensúlyi állapotban van. Addig is, amig megtaláljuk azt ezt a személyt leíró frappáns, rövid kifejezést, annyit biztosan állíthatunk, hogy a jó orvos személyéhez hasonló ereje van annak, ha valaki ismer a környezetében olyan ember, aki a daganatos betegséggel sikeresen megküzdött.
Az érintettek egy része tehát a család, a barátok, a gyógyult betegtársak vagy az orvosa segítségével kikerül a friss daganatos lelet jelentette az első sokk hatása alól. Ha azonban nincs, vagy nem megfelelő a környezetből érkező támogatás, ha a félelem állandósul, vagy tovább erősödik, szakember beavatkozására lehet szükség. Ilyenkor lehet – és érdemes olyan pszichológus segítségét igénybe venni, aki jártas daganatos betegséggel érintett emberek pszichés vezetésében.
A pszichoonkológiai ellátás helyéről, szerepéről, a daganatos beteget szorító kettős stigmáról és feloldás lehetőségeiről a következő cikkben írok részletesen.

Képek

Miért és mikor van szükség pszichológusra?
1/1